Accomodatie

De hokken waar mijn duiven op zijn gehuisvest zien er als volgt uit:

 

 

 

Het ‘grote hok’ staat met de opening naar het zuiden, die staat het grootste deel van de dag lekker in de zon. Na een lange winter kan het hok lekker opgewarmd  worden om de duiven in vorm te krijgen. Nadelig is dat dit hok een windvanger is, gezien er voor onze tuin alleen maar weiland is heeft de wind vrij spel.

Het kweekhok bied ruimte aan 12 kweekkoppels en is voorzien van een ren die altijd open is. In de zomer van 2021 is dit hok helemaal aangepakt en is er 60 cm bij gekomen om meer ruimte te creëren en is het dak van golfplaat naar pannendak geüpdatet. 

De vliegdoffers hebben beschikking over 2 meter hok dat voorzien is van broedbakken, hier zullen de duiven op nest komen om ze op een mooie ‘stand’ op reis te sturen voor de belangrijkste vluchten. In het hok zitten 19 bakken om wat extra duiven te kunnen houden in de winter i.v.m. de roofvogel.

 

Het 2e jonge duiven zit tussen de oude vliegers in en is voorzien van 34 plaatsen. De jaloeziebakken kunnen worden gedraaid om ze een mooi nestplaatsje te geven als dit gewenst is. 

De vliegduivinnen zitten op zitschapjes in een hok van 1.60 meter, in de hoop dat ze niet aan gaan lopen. De duivinnen worden op den duur gekoppeld en dan is dit hok over voor eventueel jonge duiven of voor de kweekduivinnen die dan rust kunnen krijgen.

Sinds 2020 zijn alle hokken voorzien van een eigen ren met windbreekgaas, dit om de wind niet te hard naar binnen te laten blazen. Bij weinig wind kan het gaas worden opgerold.