Donderdag 8 april,

Afgelast. 

Naar de goed verlopen vlucht van vorige week, hebben we deze week geen vlucht. Het weer is te slecht. Ben je daar nou voor of tegen? je hebt het maar te nemen! voor mij persoonlijk maakt het niet uit, maar als je ze nu door weer en wind lapt en laat trainen ( de vitesse mannen) snap ik de teleurstelling wel.  

Hier gaat de training verder oké, ze vliegen regelmatig mee met de duiven uit de buurt en dat is natuurlijk prima. Over een paar weken gaat de vlag aan het hok en moeten ze echt verplicht trainen.  

De jonge duiven gaan een paar keer per week los en dat zal met de tijd natuurlijk worden opgevoerd, eerst maar eens rustig in de buurt wennen. 

Over een paar weken ga ik over naar de zak Beyers-jellema sport. De Verkerk sport die nu word gevoerd word nu dunner gemaakt met zuivering en dat is straks niet meer nodig als er meer kilometers komen.  De Jellema-Energy word later nog toegevoegd. 

     

Zaterdag 3 April,

De kop is er weer af. De eerste trainingsvlucht zit er weer op. De 26 duiven die werden ingekorft voor deze vlucht vanuit Duiven hadden er toch nog wel de nodige moeite mee. Het liep verder mooi door en de meesten zijn er tegen de avond weer. De eerste duif wist nog wel een mooie 5e plaats te pakken in West. Totaal niet verwacht gezien de rust van de duiven bij het vervoer naar de club. niet getoond dus geen drukke duiven. Toch kon haar plekje in het hok waarschijnlijk zorgen voor wat extra motivatie, op het luik waar de spoetnik mee word afgesloten word zit zij met haar doffer (ze hebben dus geen bak). Dit plekje word aardig verdedigd en zal haar tot deze prestatie hebben doen drijven. Extra mooi omdat het natuurlijk niet bepaald een sprinter is, hopelijk kan ze dit kunstje later nog eens herhalen. beetje geluk is soms ook nodig 🙂 

Toen de stratenmakers weer weg waren heb ik de jonge duiven er nog even uit gelaten, ze beginnen al mooi rond te vliegen en lijken het binnen roepen aardig door te krijgen. 

Tot Later, 

Zaterdag 27 Maart,

Het was even de vraag of het allemaal door zou gaan, maar de eerste tegels liggen er weer in. de komende zaterdagen zijn we hier druk in de tuin bezig om het tegel werk er weer netjes in te leggen en de tuin te voorzien van drainage, dit onder leiding van de mannen van HJ Infrawerken. dit zal voor de duiven wel even schrikken zijn bij thuiskomst maar gelukkig zijn we pas net begonnen en zijn dit nog geen vluchten waar ik op wil pieken, allemaal huiswaarts keren is het doel.

De duiven maken het voor de rest goed. De eerste jongen hebben hun enting gehad en de oude duiven gaan morgen (als het weer het toelaat) in de mand voor een korte trainingsvlucht. De duiven vliegen hier inmiddels mooi hun ronden en trekken voorzichtig weg, nou dan ben ik voor eerst tevreden, maar dan hoor je in de verte een club duiven een komen jakkeren, wat een prachtig gezicht als de duiven van de Gebr. Homma overgaan, die trekken pas weg. Die hoef je niet eens te lappen. die richten zichzelf wel af. Die gaan we snel voorop de uitslag vinden! 

als het allemaal door gaat korf in zon 30/35 duiven in voor de eerste trainingsvlucht vanuit Duiven. Er word voor het eerst dit jaar niet meer getoond omdat ik ze graag rustig de mand in zie gaan. Al had ik het ook wel willen doen leek daar geen tijd voor te zijn gezien de duiven 1 uur eerder worden gehaald bij de vereniging. we gaan het meemaken! 

 

Zondag 21 Maart,

Het was een druk duiven weekendje. Met nog op het oog dat we over 2 weken zouden starten (dat denk ik gezien het nieuws nu niet meer) heb ik de duiven voor het eerst even een stukje weg gebracht, dat bleek gezien er geen achterblijvers waren een prima plan. De jonge duiven zijn inmiddels allemaal een keer of 4 buiten geweest en beginnen al wat rond te vliegen, wat blijft dat een mooi gezicht. 1 jonge duif is er inmiddels niet meer bij en het vermoeden is dat deze is geëindigd als roofvogel voer. Dinsdag ga ik met collega Mike richting Nanne Wolff om de jonge duiven te enten, normaal doe ik dit later maar op aanraden van menig liefhebber en Nanne Wolff doen we dit eens eerder. Er word geënt tegen paramixo en pokken.  

Hokje 

Het hokje voor de nieuwe liefhebber is inmiddels klaar en afgeleverd. Hij was erg tevreden met het resultaat en daar waren we natuurlijk blij mee. hopelijk kan hij zo een mooie start maken met een clubje jonge duiven. Mocht er meer animo zijn voor een hokje dan kan er natuurlijk contact worden gezocht.

 

De oudste duif op de basis in Steggerda is inmiddels 10 jaar oud. Doordat hij niet buiten komt (kweek duif) groeien zijn nagels wel eens wat uit de maat. Vandaag dat kwaaltje maar even bijgewerkt en je ziet dat de duif in kwestie direct beter loopt. Ik heb voor het slijten van de nagels een tegel in het kweek hok liggen onder het bakje met grit om zo de nagels wat te doen slijten op een natuurlijke manier.

 

 

Tot Later

Dinsdag 16 Maart,

Bij deze even een kleine update over het hok voor een nieuwe liefhebber. 

mocht er meer belangstelling zijn, stuur eens een appje of mail. 

 

   

de voorkant word voorzien van een voerbak zodat er van buiten gevoerd kan worden. als het hok klaar is komt er weer een update! 

Vandaag de jonge duiven los en toen was het toch bingo, de rover ertussen. resultaat: nog 3 jongen weg en dat hakt dat natuurlijk in het kleine bestand. hopelijk komt er morgen nog wat bij.

Tot Later

Zaterdag13 Maart,

Inmiddels zijn we een week verder en het weer was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Duiven door de week niet los gehad omdat er natuurlijk gewoon gewerkt moet worden en het s’avonds nog niet zo lang licht is. Verder gaat alles zijn gangetje met de dagelijkse verzorging en natuurlijk met goede hulp! Vandaag de potjes weer ververst, onder de roosters schoon gemaakt en de nieuwe eitjes geschouwd, op 1 na leken ze goed. Ook de duiven even in bad gedaan, het leek wel of ze in geen maand water hadden gezien. 

  

Samen met mijn vader aan de gang gegaan met plan ‘betaalbaar duivenhok voor beginnend liefhebbers’. Ik heb inmiddels al wat mensen uit mijn omgeving aan de duivensport geholpen en daar kunnen naar mijn idee nog wel een paar bij. Als ik vertel over mij duiven en ik voel dat iemand er wel oren naar heeft krijg je vaak deze opmerking: ik kan in mijn tuin geen hok kwijt van 10 meter, voor 60 duiven. Het simpele antwoord: dat hoeft ook helemaal niet! Ik korfde de aller eerste keer dat ik mee deed met een wedvlucht 7 duiven in! En dan kun je ook op papier komen ,dat bewijst onderstaande uitslag! Ik zal later foto’s onder het kopje  nieuws zetten van het hok wat in aanbouw is voor een beginnend liefhebber.. De indeling kan de liefhebber zelf kiezen, golfplaat? Vloerroosters? Superval? Zitschapjes? Pootjes of wielen? Alles is mogelijk!

 

Later meer.

Zaterdag 6 Maart,

Met nog een paar weken voor de boeg lijkt de voorbereiding aardig goed. De oude duiven zijn al weer een paar keer los geweest en ook de jonge duiven zijn voor de eerste keer buiten geweest. Door de week zal dit nog niet gaan zolang het nog niet langer licht is. Gister contact gehad met Nanne Wollf over het enten van de jongen, dit jaar gaan we voor de variant paramixo en pokken, dit zal over ongeveer 2.5 week plaats vinden. Later zal ik nog eens terug gaan om de overige jongen te laten enten.

Het vliegen bij de oude duiven gaat steeds wat beter. De jaarlingen hebben nog wat moeite om hun hok te vinden maar vliegen inmiddels wel de verplichte rondjes mee met de ouden, ik zal vast niet de enige zijn met dit probleempje. De vraag is nog wel even:gaan we los op 2 april? Of gooit de avondklok roet in het eten?

  

Met het kweken gaat het verder naar wens, de volgende ronde eitjes ligt in de schaal. Van deze ronde zal een deel naar een andere liefhebber gaan en een deel voor mijzelf. De ronde die daar op volgt zal naar het duivinnen hok gaan, de dames zijn tegen de tijd gekoppeld voor hun belangrijkste wedstrijd , in de hoop dat ze op eitjes of jongen net een tandje harder zullen gaan.

Tot later! 

Maandag 1 Maart,

Ik kreeg een paar vragen over de Bakjes met grit en mineralen. Wat zit er allemaal in, waarom deze hoeveelheid en waarom niet afschermen? 

Wat er altijd vrij tot beschikking staat: piksteen, grit en belvimin, dit word in het weekend vervangen. Op zondag komt er een potje pick-block bij, deze is vaak maandag wel kapot/op  gemaakt en deze gaat er dan weer uit. De hoeveelheid van alles mogen de duiven zelf bepalen, ik denk dat een duif zelf goed weet wat hijj nodig heeft. Door het voer zit ook nog Ocean gold zodat er elke dag vers grit aanwezig is. Op de vraag of het snel vies word allemaal in de open bakjes kan ik zeggen : nee.  Het zoeken in de potjes zorgt natuurlijk voor het morsen van bijvoorbeeld grit, deze komt in het bakje terecht , even leeg kiepen potje er weer in en klaar!  

Vandaag de duivinnen los gehad, de jaarlingen hebben nog wel wat moeite om hun nieuwe hok te vinden maar dat komt vast goed.  

Zaterdag 27 Februari,

De doffers mochten vandaag de vleugels even strekken, duivinnen mogen er morgen uit. Het vliegen gaat nog niet de boeken in als een goede training maar dat hoeft ook nog niet. Verder zien de duiven er naar mijn idee goed uit en leven we langzaam toe naar het nieuwe seizoen.

Deze week last van een roofvogel die wel erg veel lef heeft. deze gaat gewoon pal voor het hok zitten in de hoop hij er eentje uit kan pakken ( gelukkig let de baas goed op). wat moeten we hier nou  weer aan doen?   

                

Gister avond nog even gekeken naar de uitzending van afdeling 11 over de huldigingen van de kampioenen en de nodige informatie aangehoord over het nieuwe seizoen en het vervoerschema 2021, erg leuk gedaan afdeling 11!  

 

 

 

Zaterdag 20 Februari,

Vandaag een drukke dag. De jonge duiven zijn er vandaag bij weg gehaald en alle hokken zijn grondig schoongemaakt en de potje met: Piksteen, vispumin en grit zijn opnieuw gevuld zodat ze hier weer zo veel als ze willen van kunnen pakken. 

Het weer zat ook behoorlijk mee vandaag. De duiven hebben de hele dag in de ren kunnen zitten en hebben zowaar hun eerste rondje gevlogen van 2021.  Wel een beetje spannend met de vele Roofvogels die hier huizen en als er dan gelijk al 1 achter blijft baal je toch wel een beetje, gelukkig alles weer in het hok! De jaarlingen hadden nog wat moeite met hun nieuwe spoetnik want die waren een valklep gewend. 

Gisteren zijn er nog een paar jonge duiven gehaald door collega en beginnend liefhebber Mike, de superval die voor het jonge duivenhok hing heeft hij ook meegenomen, hopelijk kan hij dan nog goed worden gebruikt. Inmiddels dus een nieuwe spoetnik voor het jonge duivenhok en er staat een nieuwe ren voor de kwekers klaar. De oude ren is naar Tuk verhuist om daar met 6 duivinnen in te gaan spelen, succes ermee Roy! 

         

Er moest natuurlijk gelijk geknuffeld worden met de jongen zoals u hieronder kunt zien, worden ze mooi tam van! Morgen maar eens kijken of ze voor het eerst in de ren willen. Ook nog op het programma voor morgen: bad en pick-block. 

         

Nog even 2 leuke foto’s uit het kweek hok: lasse maakt zelf tegenwoordig de onderste bakken schoon (behalve als de doffers erop zitten, die zijn nog een beetje eng) en de 408 met haar jongen zijn echt plaatjes geworden, zij staat op de 409: Roelof van looy x jellema/brinkman. hopelijk worden deze 2 kleintje over 2 jaar grote kampioenen!

      

Tot later,