Zondag 17 januari,

De Sneeuw is inmiddels aan het smelten, en de temperatuur zal verder oplopen, dat zullen onze gevleugelde vrienden niet erg vinden denk ik. Vanmorgen met mijn kleine compagnon de duiven gevoerd, schoongemaakt en het water voorzien van Vitamines van Beyers.

Vandaag staat er als extra aanvulling vitalith in de potjes in plaats van de pick-block, verder staat er natuurlijk altijd grit en een piksteen pot in elke hok.

De duiven zitten allemaal rustig te broeden op een paar koppels na, 1 koppel zat met kapot gevochten eieren, en de oude ’11-613’ (heeft er met de kou altijd moeite mee) en de ’11-119’ bleek ze ook niet bevrucht te hebben, verder gaat het allemaal prima en wachten we rustig af, volgend weekend zouden de eerste paar jongen zich kunnen melden spannend!!!!

Zaterdag 16 januari,

De foto’s van Henk Storm zijn inmiddels toegevoegd bij de betreffende duiven onder de kopjes kweek doffers en kweek duivinnen, erg tevreden met het resultaat. 

Ook zijn er nog een aantal duiven op de foto gezet die nog in de vliegploeg zitten van 2021 of die bij andere liefhebbers op de kweek zitten, hier onder een aantal foto’s: 

De 15-372 zit bij een clubgenoot op de kweek die hem al eerder te leen had, de jongen uit hem bleven allemaal over en kunnen dit jaar getest worden op de fond. Deze doffer is afkomstig van de Gebr. Kruisweg en is naar 2 zware blessures op de kweek gezet. 

 

 

 


De ‘329’ is ook zo’n bijzondere duif. Hij heeft de naam: ‘Zwerver’ gekregen omdat hij zich overal snel thuis voelt. Als jonge duif kwam hij aanvliegen en is nooit meer weg gegaan, eerst in Steenwijkerwold en als een van de weinige duiven ook in Steggerda. Hij vloog o.a. een 1e/5e/9e/9e en is dan ook een vaste waarde als aangewezen  bij korte vluchten met wind mee. Het zal wel zijn laatste jaar worden of er moet zich geen overnachter melden die zijn plek in gaat nemen. Deze duif zal dan naar een andere liefhebber gaan om te kijken of hij goede nazaten kan geven.

 

De ‘318’ is een duif met een Ladies-League ring om en was vorig jaar samen met de ‘329’ verantwoordelijk voor het 10e aangewezen kampioenschap in rayon west. Er zit fond bloed in maar weet zijn mannetje tot zo ver aardig te staan. Eens kijken wat hij op de fond kan. 

 

 

 

Tot later, 

Dinsdag 12 januari

toch nog een transfer voor het sluiten van de markt zullen we maar zeggen, 

Een duivin uit ‘The Hawk’  van J. Grootoonk (de 20-378 heeft de zelfde vader) nu op een andere duivin. Van moeders  kant zit “het rooitje’ van Comb. Niks in haar lijnen, deze top duivin vloog o.a. 3e NPO Cahors. 

De nieuwe aanwinst: 20-365 komt uit het kweekhok van Reijer Stoffelsen, dit is inmiddels duif 4 die aansluit in het kweekhok hier.

Gezien het recente bericht van de langere lock-down hebben we mooi nog wat extra tijd om met de duiven te zijn, goede band op bouwen en contact met de duiven is belangrijk! 

 

Tot later! 

Zondag 10 januari,

Het is inmiddels zondag avond en de duiven hebben hun weekend verwennerij weer achter de rug, gister in bad en vandaag lekker aan de pikkoek. Gistermorgen bij aan komst in het kweekhok even schrikken. Een enorm gat in de vloer en de duiven duidelijk geschrokken. Wat voor beest krijgt zo’n gat in 1 nacht uitgebikt? Feit is dat de duiven nog leven en het gat is gedicht, de schrik zat er goed in zullen we maar zeggen. De plafonds op alle hokken zijn voorzien van muntjes gaas om zo ongenodigde gasten buiten te laten, maar ja als ze door de vloer heen komen…..wat moet je daar tegen doen?

Het was koud vannacht en dat merk je als de voerbak word gevuld, ze zijn er snel bij, dus er moest even wat bijgevoerd worden vandaag, wel levert dit natuurlijk mooie plaatjes op!

Het koppelen gaat verder goed. De eieren die naar goed 4  dagen al in de schaal lagen bleken onbevrucht, o

ok 1 doffer van 2011 lijkt ze niet te hebben bevrucht. Voor de rest (wat ik nu kan zien) lijkt alles goed. Op 2 koppels na hebben alle koppels gelegd, 2 koppels willen niks van elkaar weten, 1 koppel late jongen en bij de andere 2 wil de doffer er niks van weten. We wachten rustig af.

 

Zondag 3 Januari,

We kunnen los, de ringen zijn binnen. ik heb dit jaar 50 gewone ringen besteld en voor Lente nog 8 ringen voor de Ladies League competitie. Vorig jaar konden we er weinig van terug vinden kwa uitslagen dus hopelijk is dat dit jaar anders. We  hebben ook nog 4 oude doffers ( 3x 2 jaar 1x 1 jaar) voor de ladies competitie!  

 

Tot Later.

Donderdag 31 decemeber,

Het nieuwe jaar staat op het punt te beginnen! Hier zijn de duiven zondag bij elkaar gezet en het lijkt allemaal goed te verlopen. Bij de kwekers heeft 1 koppel er nog een beetje moeite mee maar misschien moet het even tijd hebben. Ze weten de weg naar de bak gelukkig wel te vinden.

                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

Inmiddels zitten de duiven dus 5 dagen bij elkaar en wat viel mij net ineens op!? Het eerste ei, van ‘Blacky’ deze dame van 2013 bijt het spits af. Het lijkt mij wel erg snel en of het ei bevrucht zal zijn zullen we over een dag of 5 gaan zien. (kom ik op terug)

 

Tot zover dit laatste nieuws bericht van 2020. 

 

Alvast de beste wensen uit Steggerda!

Vrijdag 25 December,

Het is 1e kerstdag vandaag. De duiven konden even lekker genieten van het zonnetje vanmorgen en niet alleen de duiven zoals u hieronder kunt zien. De kinderen spelen het liefste buiten op een mooie zonnige dag en als de duiven in de ren zitten zijn ze niet bij het hok weg te slaan. Samen schoonmaken en loslaten is altijd dikke pret! Mooi om te zien dat ze het net zo leuk vinden en zo enthousiast zijn als ik.

                 

Het moment van koppelen komt snel dichterbij. Bij veel liefhebbers zie je de duiven al gekoppeld zitten of zelfs eieren die al op springen staan. Het mooie aan de duivensport in deze tijd is dat je de hobby lekker thuis kunt uit oefenen.

De schalen zijn hier inmiddels voorzien van een nestmatje met wat tabakstengels erin. Als ze gekoppeld zijn en los vliegen leg ik willekeurig in het hok stro en losse tabakstengels zodat ze daar zelf een nest van kunnen maken. De duiven hebben ook nog een druppel in de nek en spray onder de vleugels gehad tegen luizen. Zo kunnen ze schoon aan het kweken beginnen!

 

Zodra de duiven gekoppeld zijn zal ik laten zien hoe dat hier in zijn werk gaat.

Tot Later!

Zondag 20 december,

Het is weer zondag, dan mogen de duiven (ook in de winter) weer lekker in bad. Het bad word hier klaar gemaakt met een scheut natuurazijn en een paar eetlepels keuken zout, goedkoop en effectief! 

Op zondag word er ook vaak een potje met pikkoek bij gezet naast de dagelijkse piksteen en grit, altijd een mooi gezicht hoe ze dat potje dan te lijf gaan!

Gisteren zijn we even aan het poetsen en klussen geweest.

De hokken zijn grondig gepoetst met groene zeep, uitgezogen met de stofzuiger en de vloer lekker in de hokwit voor een frisse uitstraling.

Ook hebben we een nieuwe hoek-broedbak-toren in het hok gehangen en afgewerkt. Hopelijk brengt dit net even wat meer rust in het hok. Er was nogal een strijd bij de waterbak die op een verhoger staat, daardoor hebben 2 doffers geen bak meer want die zijn inmiddels ingepikt.nu dus de toren geplaatst op die plek in de hoop dat ze daar nu een eigen (rust) plek vinden om te verdedigen. (lijkt tot zo ver goed te gaan)

 

Vandaag word er gefilmd hier in Steggerda  voor een introductie filmpje!  Leuk, leuk….

 

 

Vergeet niet te genieten van de duiven in deze tijd!

 

Tot zover deze update.

Zaterdag 12 December

Woensdag avond 2 mandjes duiven in de auto gezet op weg naar duivenfotograaf Henk storm In Surhuisterveen. Ik wou graag wat duiven vast laten leggen voor de site en ik heb nog 1 dagfond doffer meegenomen, deze zit dit jaar weer bij een clubgenoot op de kweek omdat ik ruimte nodig ben voor de overnacht-kwekers. De ‘372’mag daar nog voor goede nazaten gaan zorgen (althans dat is de bedoeling) en als het moment komt dat hij met pensioen kan mag hij daar lekker van gaan genieten, dat is echt een duif waar je dan een band mee hebt.

De gemaakte foto’s komen zo snel als ik ze heb op de site te staan om een beeld te krijgen van de kwekers en de duiven waar ik meer over ga vertellen.

Verder is het op duiven gebied rustig, we gaan rustig verder richting het nieuwe jaar. Het kweek voer voor dit jaar zal wat  anders zijn. Ik ga van Matador en Versele laga over naar Beyers. Vorig jaar meerdere proef zakjes gehad en die bevielen goed.

 

Zaterdag 5 december

Zoals beloofd in het vorige bericht zou ik nog even terug komen op het koppelen.

Het koppelen van de vlieg duiven word gelijk gedaan met het koppelen van de kweek duiven.

De eitjes van de beste kweek duiven gaan onder gelegd worden bij een aantal koppels vlieg duiven. Ook zullen er nog een aantal jonge duiven uit de vliegduiven verhuizen naar een beginnend  liefhebber, hopelijk kan hij dan goed beginnen aan zijn 1e seizoen.  Bij de kwekers worden er 10 koppels samen gezet, er zitten nog een aantal jongen die het kweekhok gaan versterken maar die zijn nog niet zo ver,deze worden later ingezet.  Bij de vlieg duiven worden er eerst  zo’n 12 koppels samen gezet. De dagfond duiven die worden gekoppeld mogen eitjes van de kwekers groot brengen of ze mogen eigen jongen groot brengen die dan gaan verhuizen naar een andere liefhebber.

Om alles  goed bij te houden schrijf ik alles op in het kweekboek van Natural.  Je kunt natuurlijk alles met de computer bijhouden maar ik vind het ook fijn om alles op papier te hebben , dit neem je lekker makkelijk mee en het papierwerk laat je nooit in steek!

Onder toeziend oog van Luna zijn de manden ook weer voorzien van nieuwe houtsnippers, de een doet er karton in, de ander stro en zo kun je er ook voor kiezen om er een rooster in te maken,  Vele wegen…….!  

tot zo ver deze update uit Steggerda.