Dinsdag 1 Februari

We zijn aangekomen op dag tien van het koppelen van de vlieg duiven. Alle koppels zitten inmiddels op eitjes. Een oude duivin heeft maar 1 ei gelegd, dit is haar eerste legsel hier dus het is even afwachten hoe dit uitpakt. Deze oude duivin gaat dienen als vaste partner voor een doffer van 2020 waar ik wel hoog op inzet dit jaar, zo heeft hij altijd een partner thuis.

Nu de geel kuur bij de meeste duiven erop zit kook ik de waterbakken even uit om de laatste bacteriĆ«n kapot te krijgen. Of dit nodig is? Ik denk dat het geen kwaad kan om er goed op te letten. 

De drinkpotten die in het hok staan met tabakstelen bevallen erg goed, het is een echte bezigheid voor de duiven. Na het vullen (paar keer per week) ga ik er even bij zitten om te observeren wat ze doen. Niet alle stelen worden gebruikt voor een het maken van een nest zoals je op de foto kan zien, ze zoeken echt de mooie eruit of pakken de grote stengels van elkaar af en dat zorgt weer voor concurrentie in het hok. Nu we met corona thuis zitten voer ik de duiven rond de middag nog een beetje bij in hun bak. De ene dag alleen wat voer, de andere dag voer+mineralen bak van Embregts-Theunis. Omdat van elk koppel de partner smorgens bij het voeren op het nest blijft zitten lopen ze het lekkerste uit het voer mis. Nu krijgen ze toch de kans dit te kunnen pakken in hun eigen bak, een leuk aardigheidje voor duif en liefhebber.  

De jonge kweek duivin de nog niet wou leggen heeft deze avond toch haar eerste eitje gelegd.  De eerst jongen zouden eind deze week uit hun eitjes moeten breken, spannend!